mei 262021
High tea Spijkeniss

De Surinaamse keuken bij je thuis

De Surinaamse keuken is erg gevarieerd, net zoals de verschillende culturen die je terugvindt in Suriname. De grootste invloed op de Surinaamse keuken hebben de Hindostanen, de Chinezen, de Creolen en de Javanen uitgeoefend. Bekende Hindoestaanse gerechten zijn roti, phulauri en bara. De bekende Javaanse gerechten zijn bami, nasi en dawet. Uit de Creoolse keuken vind je moksi, alesi en bruine bonen met rijst terug. Uit de Chinese keuken vind je Chinese nasi (tjauw fan), tjauw min en zoetzure eend vooral terug. Andere gerechten die terug te voeren zijn op de oorspronkelijke bewoners zijn cassavebrood, kasiri en dosi. Daarnaast vind je ook nog heerlijke Surinaamse zoete lekkernijen terug.

Thuis Surinaamse gerechten klaarmaken

In de meeste gevallen kiezen mensen ervoor om Surinaams eten af te halen of te bestellen. Als je liever zelf een poging wilt wagen om Surinaams te koken dan is er niks wat je tegenhoudt. De meeste gerechten uit de Surinaamse keuken kan je namelijk gemakkelijk zelf maken en zijn vaak nog snel klaar ook. Bij gerechten die snel klaar zijn kan je denken aan nasi of bami. Gerechten uit Suriname die meer tijd kosten zijn bijvoorbeeld zelfgemaakte roti of saoto soep. Andere Surinaamse gerechten die de moeite waard zijn om eens te proberen om te bereiden zijn pom, bravoe, bara’s, gevulde sopropo, gestoofde bruine bonen, kip kerrie, bakkeljauw en zelfgemaakte roti.

Surinaamse zoete lekkernijen

Naast hartige gerechten zijn er ook vele Surinaamse zoete lekkernijen te vinden. Sommige van deze gerechten zullen je misschien herkenbaar voorkomen doordat ook hier weer invloeden uit andere culturen terug te vinden zijn. Een paar mooie voorbeelden hiervan zijn wentelteefjes, citroencake, marmercake, bruine cake, gelatine pudding (agar agar) en kokosmakarons. Andere Surinaamse zoete gerechten zijn onder andere gulab jamun, ingris boroe, goelong goelong, fiado, chocoladetaart, cassave dokun, broodtaart, boterbiesjes, bojo, ananascake of taartjes, asogrie, abongrakoekjes, laddoe, roomtaart, schuimpjes en nog veel meer!


Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *